Traški vištiena - bet nu tikrai traški

Mano kaimynas amžinai kartoja - sėsk alkanas prie stalo, ir viskas bus skanu. Mano spaudimas, įprastai žemas, nuo šių žodžių pašoka taip, tarsi kraujas užvirtų. Be spaudimo manyje pakyla noras vožtelėti jam su kokia taburete. Ne tie laikai, kad maistas atliktų tik energijos šaltinio vaidmenį.
Maistas mūsų laikais taip pat yra svarbus, kaip ir seniau, tačiau nepaisant būtinosios funkcijos - suteikti mums reikiamas kalorijas, maistas taip pat atlieka ir malonumo vaidmenį. Mums neužtenka tiesiog pasimaitinti, mes norime pavalgyti dar ir skaniai. Ir nebūtinai sveikai.
Dar prieš kokius metus maisto gamyba manęs visiškai nedomino. Pasidarydavau kažką valgomo, aišku, skanaus, bet nieko įdomaus. Taip ir mano tas kaimynas, amžiais markina silkę, verda lašinius.. tačiau jam vis smalsu paragauti kažką įdomaus. Tiesa, pats jis negamina, tačiau vis kažką nusiperka. O kartais jam pasiseka paragauti kažką nekasdieniško, jei aš kažką grįžus pas mamą pagaminu.
Tas pats kaimynas pastoviai žiūri Oliverio laidas, kur anas kažką gamina. Tada ateina pas mus ir pasakoja, kaip to Oliverio patiekalai neskirti mums paprastiems mirtingiems kaimo japams, mat joks normalus žmogus neperka tokių dalykų, kokie reikalingi egzotiškiems patiekalams. Dar prieš kokius septynis metus, kai dirbau IKI parduotuvėje ir dėliojau pelėsinį sūrį, raukiau nosį galvodama, nu kas gi gali valgyti tokią nesąmonę? Dabar gi pati medžioju akcijas, kad pigiau nusipirkti savo mylimą bri sūrį. Mano lentynėlės ir šaldytuvas prisipildė tokiais keistais produktais kaip soja, tempura, panko, nori, wasabi, teriyaki, umami, smulkintais konservuotais pomidorais su bazilikais ir rozmarinais, bambukų ūgliais arba gabaliukais ir t.t. ir pan.
Galbūt dar prieš kokius penkis metus šie žodžiai skambėjo kaip egzotika, bet šiandien.. turėdami prieigą prie interneto, mes galime pasigaminti viską patys. Net jei mes negalime nusipirkti kokio nors reikiamo ingrediento, galime surasti jo receptą ir pasigaminti.
Seniau aš maniau, kad visi šitie egzotiški patiekalai brangiai kainuoja. Vis tik visokie ten tie ingredientai ir pan. Tačiau smalsumas ir manyje užgimęs kulinaras nugalėjo visus šiuos prietarus ir išmėginau pagaminti vienokį patiekalą.. kitokį.. ir o bet tačiau.. myth busted. Egzotiški patiekalai nekainuoja brangiau. Na, taip, tarkim, gaminsit kokius sušius pirmą kartą, tai taip, kišenė paplonės tam kartui, bet didžioji dalis nupirktų dalykų liks dar bent keliems kartams mažiausiai, o koks wasabi tai iš viso visam gyvenimui :D
Taigi.. pradėjusi gaminti naujus patiekalus susimąsčiau, kad būtų įdomu išbandyti taip mėgstamus patiekalus pasigaminti namų sąlygomis. Pvz., picą. Čia kalbu ne šiaip ant batono ar nupirkto pado sumest dešrą ir sūrį, o gaminimą iš pagrindų - išsikočioti tešlą padui, pasigaminti reikiamą padažą ir t.t. Tai va, labai ilgai norėjau pagaminti iš tikrųjų traškią vištieną su saldžiarūgščiu padažu. Mano pačios nuostabai padažą pasigaminti man sėkmingai pavyko, bet niekaip nepavykdavo pagaminti iš tikrųjų traškios vištienos. Vištiena gaudavosi skani nepaisant to, kad traški nebuvo. Tiesa, jei kada bandysite kepti traškią vištieną, kur recepte nurodyta kepti su krakmolu, tikrai nekeiskite krakmolo miltais. Mano pačios netikėtumui, krakmolas iš tikrųjų nuostabus dalykas. Bet vis tik traški vištiena nebuvo atitinkamai traški.
Jei jau daskaitėt iki šios vietos, tai pasidalinsiu su jumis tikrai traškios vištienos (realiai jokio skirtumo, ką jūs ten traškaus norit iškepti) receptu. Mano traškių patiekalų vieša paslaptimi tapo panko džiūvėsėliai ir tempura tešla. Parduotuvėje šiuos dalykus galite rasti egzotikos skyriuje. Didžiuosiuose prekybos centruose tikrai rasite. O kaina jų tikrai įšiepiama, už abu produktus sumokėsite iki trijų pinigų, o neaktyviai juos naudojant užteksite metams :D 
Žodžiu, iš tempuros padarot tokią tirštoką tešlą, pavoliojate joje savo auką (vištienos gabaliukus, kulšelę ir t.t.), tada pavoliojate panko džiūvėsėliuose ir kepate. Arba galite į paruoštą tempuros tešlą iš karto supilti panko džiūvesėlius ir tada mėsą, žuvį ar daržovę pavolioti gautame jovale. Kaip ten bebūtų, jūsų auka bus aptraukta iš tikrųjų traškia plutele net jei kepsite ant keptuvės.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Cinamon kinas vs. Forum Cinemas

Japoniški kryžiažodžiai

Viaplay - oro pardavimas