Kad per Kūčias netektų badaut..

Koničiva! Seniai berašiau, nors minčių visa jūra. Šiandien nusprendžiau pagaliau pasidalinti su jumis nauju atradimu. Kas mane gerai pažįsta, žino, jog dievinu sušius. Beje, pasirodo, sušis su kaitoma galūne yra lietuviškai taisyklingiausias variantas, nors man jis visai nepatinka. Žodžiu, sušiai man taip patinka, ir ne tik valgyti, bet ir gaminti, kad net rimtai užsimaniau įvaldyti sušių gaminimo meną. Va čia tai būtų įrašas civeke – sušių meistrė :D
Kadangi per Kūčias nelabai ką skanaus randu ant stalo.. sakykim, žuviai esu visai abejinga, tad sušiai tapo man puikia alternatyva laikytis tradicijų ir prikimšt pilvą :D Anksčiau gamindama sušius, daugiau dėmesio skyriau įdarui, ir visiškai neskyriau dėmesio gaminimo technikai. Tačiau šiek tiek paskaitinėjus ir pažiūrėjus vieną kitą įrašą apie sušių gaminimą, pradėjau jau ne tik suprasti sušių gaminimo subtilybes, bet ir jausti, kurio jutūberio pamokos yra bevertės. Taigi, jei jūsų širdys taip pat plaka sušių sukimo ritmu, mielai su jumis pasidalinsiu tam tikrai momentais, kurie ne tik pagardins patiekalo skonį, bet ir palengvins patį procesą.


Dumblių lapai
Dar kitaip vadinamieji nori lapai. Atrodytų, ką čia dar galima prigudrauti su tais lapais, ištiesi ir krauni, ką nori susukti. Jei jūs esate tokie pat neapsišvietę sušių meistrai, kokia buvau aš prieš gerą mėnesį, tai didelio dėmesio patiems lapams neskyrėt. Ir dažniausiai juos dėjote linijomis horizontaliai prieš save. Bet.. intriguojanti melodija.. Jūs tai darėte NETEISINGAI!
Pasirodo, nori lapus reikia dėti ne horizontaliai, ale būtų lengviau padaryti šonus, o vertikaliai, kad būtų patogiau pjaustyti lygiomis dalimis. Maža to, lapą reikia perpjauti per pusę. Aš vis galvodavau, kodėl pas mane sušiai tokie maxi dydžio visada gaudavosi, o kur beužsisakysi, tai nedideli visai. Tai man dabar jau viskas paaiškėjo.
Koks gi realus skirtumas tarp to, kaip dėti tą lapą? Skirtumas tame, kad suktinukas gaunasi žymiai ilgesnis. Skirtumą lengvai pastebės tie, kurie gamina sušius su krabų lazdelėmis. Dedant lapą linijomis horizontaliai, užtenka dviejų lazdelių, nors dar galima būtų kokią pusę lazdelės įkišt, bet nebūtinai. Padėjus lapą linijomis vertikaliai, suktinukas gaunasi žymiai ilgesnis, ir jau su dviem lazdelėmis niekaip neišsisuksit.
Kokį rezultatą mes galiausiai turime? Jei dedame lapą linijomis horizontaliai, gauname didesnius sušių gabaliukus, tačiau mažiau, maždaug 7-8, priklausomai kaip pjaustysit. Jei plėšysim lapą per pusę ir dėsim linijomis vertikaliai, gausim mažesnius, standartinius sušių gabaliukus, kurių gausis 12. Jei jums kiekis esmės nesudaro, šiuo atveju didelį vaidmenį gali atlikti įvairovė – su dešimt lapų jūs galit pridaryti dvidešimt įvairių suktinukų :D
Na, ir paskutinis tipsas – ryžius reikia tepti ant šiurkščiosios pusės. Nieko baisaus neatsitiks, jei puses sumaišysit, ryžiai vis tiek gerai sukibs su lapu, tačiau tokį sušį maloniau ir paimti, ir atrodo gražiau.


Ryžiai
Jei jūs tokie pat tamsūs žmonės, kokia aš buvau prieš gerą mėnesį, tai taip pat gamindami sušius kartojate tą pačią šventvagystę – iš tingėjimo neverdate ryžių pagal instrukciją, o tiesiog juos išverdat ir tiek. Tad dekite ugnies ežere už tai! Daugiau gyvenime nebedarysiu šios klaidos, ir visada ryžius ruošiu su didžiausiu dėmesiu. Čia žinokit, tokio lygio šventvagystė, kaip kad katinas Matroskinas aiškino, jog sumuštinį reikia valgyti dedant dešrą ant liežuvio.
Ryžių ruošimas susideda iš kelių paprastų žingsnių, kurie užima apie 45 minutes. Taip, vien ryžiams virti jums teks paaukoti vos ne valandą, bet patikėkite, ši valanda nenueis veltui. Taigi.. kokie tie žingsniai..
  1. Būtinai reikia praplauti ryžius. Praplaukite ryžius per 3-4 vandenius, kol vanduo nepasidarys skaidrus. Tuomet išplautus ryžius nusausinkite – taip sakant, palikit nusivarvėt. Dėl nuvarvėjimo labai įvairių komentarų buvo – nuo jokio nuvarvėjimo, iki pusės valandos laukimo. Aš gi pirmą kartą virdama palikau nepilnoms dešimčiai minučių.
  2. Stiklinei ryžių dvi stiklinės vandens. Kai jau nuvarvėjusius ryžius dėsite virti į puodą, būtinai sužiūrėkite tokį santykį, kad vienai stiklinei ryžių būtų dvi stiklinės vandens. Jei verdate visą ryžių pakuotę, taip, susidarys įspūdis, kad vandens labai daug, bet patikėkit manimi, jo neliks.
  3. Uždenkite puodą ir neatidenkite jo iki pat ryžių virimo pabaigos. Atrodytų, keistas patarimas, taigi reikia pamaišyti, kad nepridegtų ir pan. Prisipažinsiu atvirai, aš irgi šituo dalyku netikėjau, kol pati neišbandžiau. Ryžiai ne tik nepridega, bet net ir neprilimpa prie puodo.
  4. Padarykite didelę ugnį iki vanduo užvirs. Paskui sumažinkite ugnį ir taip virkite apie 15-20 minučių. Ir jokio maišymo!
  5. Paskui užgesinkite viryklę ir palikite dar brandintis geroms 5-10 minučių.
  6. Kas gi dar? Atrodytų, ką dar su tais fakin ryžiais galima padaryt? Viskas, basta, ryžiai išvirti, bet neee.. Kol ryžiai verda, galite pasiruošti įdarus, nusilupti vaisius ir daržoves, paruošti žuvį ir t.t., bet taip pat ir ryžių actą. Parduotuvėse galite atkreipti dėmesį, jog yra ryžių actas, o yra ir suši actas. Paprastame ryžių acte yra mažiau cukraus. Taip taip, paprastai į actą dar reikia įdėti cukraus ir druskos. Vienas jutūberis mane įtikino į actą įdėti tik cukraus. Pats jutūberis mėgsta saldesnius ryžius, tad krovė maždaug penkis arbatinius šaukštelius cukraus, aš gi nusprendžiau imti viduriuką, kad atrasčiau atspirties tašką, ar norėtųsi saldesnių ar mažiau saldžių sušių, tad į maždaug 30 ml ryžių acto dėjau tris šaukštelius cukraus. Išmaišius cukrus tirpo nenoriai, tad teko pašildyti mikrobangų krosnelėje. Taigi, cukrus ištirpo, ryžiai išvirė. Paimat medinę mentelę (kur skaičiau, mentelė būtinai turi būti medinė, blogiausiu atveju silikoninė) ir gerai išmaišot tą actą su ryžiais. Jei virėt ryžius pagal taisykles, ryžių masė bus labai puri, minkšta ir maloni maišymui. Viskas, ryžiai gatavi.


Suktinukų sukimas su kilimėliu
internetų išmokau, kad bambukinį kilimėlį galima sėkmingai įpakuoti į maistinę plėvelę, taip išvengiant, kad kilimėlis išsiteplios. Taip pat tai yra būtina daryti, kai gaminate suktinukus su ryžiais paviršiuje. Ką gi dar galiu papasakot dėl sukimo technikos, kas nėra ir taip akivaizdu – imi ir suki. Nu, dar paspaudai, kad pasidarytų reikiama forma. O ką jūs į tai, jei aš jums pasakysiu, kad galima susukti kuo puikiausią suktinuką be jokių papildomų spaudimų? A?
Daug paprasčiau susukti suktinuką pasitelkus patį kilimėlį. Įsivaizduokit, jūs jau viską sudėjote ant lapo ir jau sukat patį suktinuką – užverčiat įdarą, ir jau norite prispausti sandarumo dėlei, bet to nedarykite. Užvertę įdarą, perimkit suktinuką viena ranka per vidurį, o kita ranka patraukite per vidurį kilimėlį, kuris guli ant stalo. Ir taip gerai paveržkite iš kairės ir dešinės pusės. Tada atverskite atgal ir pakartokite procedūrą jau užversdami nori kraštą į savo pusę.
Sutinku. Iš pažiūros gali atrodyti kvaila ir visai neveiksminga, bet patikėkit manimi, terlionės su formavimu iš karto atkrenta, apie sandarumo kokybę tyliu. Tiesiog išbandykite ir tada įvertinkite :D Žemiau pateikiu printskrynus iš vieno jutūberio video, kad maždaug įsivaizduotumėt, ką čia norėjau papasakot :D







Taip pat pasidalinsiu nedidele reklama. Rimi parduotuvėse galite rasti šaunų sušių ruošimo rinkinuką vos už 9,99 eurus. Iš pradžių atrodo, kad brangų, bet iš tikrųjų šis rinkinys labai apsimoka. Į jį įeina nori lapai (apie 3 eur), ryžiai (apie 1,5 eur), ryžių actas (apie 1,5 eur), soja (iki 1,5 eur, beje, labai skani, nors pripažindavau tik geltoną Vitaną čekišką soją), marinuotas imbieras (iki 2 eur), valgymo lazdelės (iki 2 eur) ir wasabi, tokie žiauriai aštrūs krienai (apie 2 eur). Asmeniškai manęs lazdelės ir marinuotas imbieras visiškai nedomina, bet kam šitie dalykai aktualūs, manau, visai puikus rinkinukas. Kaip ten sakoma, sušius gaminti brangu tik pirmą kartą, nes vis tiek kokio wasabio, acto, sojos jūs taip greitai nesunaudosit. Kukliai gaminant, ryžių ir lapų jums užteks keliems kartams. 
Tai tiek šiam kartui apie sušių gaminimo ypatumus. Komentaruose labai laukiami patarimai, rekomendacijos, gal žinot kokį vertą dėmesio jutūberį ar autorių, būsiu dėkinga :D

Skanaus :D

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Наболевшие мысли...

Japoniški kryžiažodžiai

Cinamon kinas vs. Forum Cinemas